Baba ganoush (puré d’albergínia)


Ingredients per a 4 comensals

2 albergínies grandetes
2 carxofes Prat. Si no son del Parc Agrari del Baix Llobregat, no podeu cuinar aquesta recepta 😉
2/3 grans d’all
El suc d’una llimona
4 cullerades de tahina
2 cullerades de iogurt (nosltres fem servir Pastoret o La Fageda, que ens agraden molt)
Sal
Julivert per decorar

Preparem la tahina

Primera qüestió: si teniu pressa, la podeu trobar a molts súpers. Es bona? En general, sí. Es pot preparar a casa? Sí, es moooolt fàcil i dura un munt a la nevera. Només necessiteu 2/3 cullerades de sèsam (ajonjoli) cru o ja torrat, 4 cullerades d’oli i un res de sal. Si el sèsam és cru, el passeu uns minuts per la paella per a torrar-lo. Ara, tot a la batedora i que ens quedi una pasta fineta. Llestos.

Preparem les carfoxes

Pelem i netegem les carxofes. Les tallem a meitats. Amb una mandolina o un ganivet MOLT esmolat, fem talls ben primets. Els fregim en oli d’oliva extra verge ben calent.

Cuinem les albergínies

Us donem tres alternatives, que funcionen prou bé. En els tres casos, no estàn cuinades fins que la pell quedi ben cremadeta.

      • Cuinar-les senceres al forn a 230 graus.
      • … sobre els fogons, directament a foc.
      • … a la brasa.

Un cop cuinades, esperem que refredin i les buidem amb una cullera. Xafem la carn amb una forquilla, mirant que ens quedi amb una mica de textura (vamos, que no ho passeu pel túrmix).

Afegim la resta d’ingredients

Afegim la resta d’ingredients (excepte carxofes i julivert) i anem remenant amb cullera o forquilla, creant una pasta densa. Si veieu que és massa espessa, hi afegiu un rajolí d’oli d’oliva extra verge.

Acabem l’emplatat posant-hi per sobre una mica de julivert ben picadet, les carxofes fregidetes i un res de sal.

Preparem torrades, pites, pà…

Bon profit!

Els al·lèrgens d’aquesta crema provénen del sèsam, component principal de la tahina i de la lactosa present al iogurt.