Carxofes i closques

Ingredients per a 4 persones

8 a 10 carxofes #prat. Si no són del Parc Agrari del Baix Llobregat, no podeu cuinar aquesta recepta 😉
2 dotzenes d’almejes, tellines, ‘berberechos’… el que us vingui més de gust (o barrejat).
2 grans d’all
30 ml. ví blanc
25 grs. farina
Oli d’oliva extra verge
Llorer
5/6 granets de pebre
Sal i pebre molta

Preparem les carxofes

Les netegem, pelem i les deixem a quarts o vuitens, segons la mida. Posades cap per avall (el ‘cor’ a terra) sobre un plat apte pel microones, les posem 8-10 mins. a ‘todo trapo’, fins que estiguin tendres.

Preparem les closques

Les deixem en aigua amb sal una estona, per a que deixin la sorra si és que en ténen. Posem a bullir uns 400cc d’aigua, amb un full de llorer i uns granets de pebre negre. Quan arrenqui el bull hi posem les closques, fins que s’obrin. Al tanto que no les volem súper cuinades, que ja les acabarem després. Reservem l’aigua de coure les closques.

Fem salseta

En una cassola hi posem un parell de cullerades d’oli i sofregim els alls, talladets com vulguem. Que no s’enmarronin massa, que amarguen. Tot seguit, hi posem la farina, remenem i deixem que es cogui tal qual un minutet i mig. Ara hi afegim el vi i l’aigua reservada, i farem una beixamel lleugereta. Si ens espesseix massa, una mica més d’aigua.

Ho juntem tot

Hi posem les carxofes, les closques i remenem, que s’integri tot plegat. Ho acabem de cuinar fins que veiem que les closques estan al nostre gust. Ho servim i li donem un darrer toc de sal i prebre molta. A taula!

Bon  profit!

Els al·lèrgens d’aquest plat vénen pel gluten de la farina, els mol·luscs i els sulfits del vi blanc.